Αρχική / Blog /

Ιδέες για Σπίτια με Πισίνα και Κήπο (και Γκαζόν)

Ιδέες για Σπίτια με Πισίνα και Κήπο (και Γκαζόν)

Ιδέες για Κήπο με Γκαζόν - Σπίτια με Πισίνα και Κήπο

Αλήθεια, πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί γιατί τα περισσότερα σπίτια - ή τουλάχιστον αυτά που μας προκαλούν τη μεγαλύτερη εντύπωση - περιβάλλονται από γκαζόν συνθετικό (ή φυσικό); Πώς μπήκε το γκαζόν στα σπίτια και στη ζωή των ανθρώπων και από ποια στάδια έχει περάσει έως σήμερα;

Πώς το Γκαζόν Εισήχθη στην Κουλτούρα μας;

Ένα πολύ ενδιαφέρον - ίσως και άγνωστο για μερικούς - θέμα!

 

Ο Μεσαίωνας και η Πρώτη Εφαρμογή του Γκαζόν

Όλα φαίνεται να ξεκινούν από την εποχή του Μεσαίωνα, και συγκεκριμένα από την ανάγκη των αριστοκρατών & των ευγενών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας να προστατευτούν από τις πάσης φύσεως επιδρομές εναντίον τους!

Η ανάγκη ύπαρξης ενός ανοικτού χώρου - χωρίς δέντρα ή άλλα στοιχεία - ο οποίος θα επέτρεπε στους στρατιώτες να παρακολουθούν τον εχθρό από μακριά, ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που συναντάμε το γκαζόν.

Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί πώς η ιδέα ενός καταπράσινου τοπίου, το οποίο θα περιβάλλει τα σπίτια, τα δημόσια κτίρια ή τα πάρκα μας, και γενικά κτίσματα κάθε λογής, προέρχεται από την παραπάνω, θολή εικόνα των μεσαιωνικών κάστρων.

Το Γκαζόν ως Σύμβολο Κοινωνικού Status

Ήταν στα τέλη του 17ου αιώνα, όταν οι εικόνες με το εξαιρετικά προσεγμένο γκαζόν στους πασίγνωστους Κήπους των Βερσαλλιών, δημιουργούν την αντίληψη που έχουμε για το γκαζόν, έως και σήμερα! Η ύπαρξη ενός τέλειου “πράσινου χαλιού“ (tapis vert) - όπως παρουσιαζόταν το άριστα συντηρημένο γκαζόν - μπροστά από την είσοδο των σπιτιών, έμελλε να κερδίσει όλο και περισσότερους υποστηρικτές.

Το γκαζόν πλέον είχε εξελιχθεί σε ένα σύμβολο status, κύρους.

Με άλλα λόγια, μόνο αν ήσουν πολύ πλούσιος ή καταγώσουν από μια πολύ σημαντική οικογένεια, μπορούσες να διαθέσεις το χώρο, το χρήμα και τις αμέτρητες εργατοώρες υπαλλήλων ώστε να μπορέσεις να συντηρήσεις έναν όμορφο, περιποιημένο, καταπράσινο κήπο με γκαζόν.

Έναν κήπο, που για τα δύσκολα εκείνα χρόνια, δεν προσέφερε τίποτα στους ανθρώπους, πέραν της ευχαρίστησης και της ικανοποίησης που αντλούσαν όταν τον έβλεπαν.

Ποιοι Είναι οι Παράγοντες που Οδήγησαν στην Υιοθέτηση του Γκαζόν από το Μεγαλύτερο Κομμάτι του Πληθυσμού;

Το γκαζόν δεν θα φτάσει στην Αμερική σύντομα. Θα χρειαστεί να τελειώσει η αμερικανική επανάσταση για να δούμε τη νέα αυτή τάση να μετακινείται προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και την αμερικανική αριστοκρατία.

Τι συνέβη όμως ώστε το γκαζόν να μπορέσει να γίνει προσιτό σε όλους;

  • Πρώτα από όλα, η βιομηχανική επανάσταση θα φέρει στο ευρύ κοινό την πρώτη μηχανή γκαζόν. Έτσι, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν πρόσβαση σε μία καλύτερη & πιο εύκολη συντήρηση του κήπου τους, χωρίς να χρειάζεται να σπαταλούν αμέτρητες ώρες, ή να είναι αναγκασμένοι να προσλάβουν δεκάδες υπαλλήλους.
  • Ο δεύτερος παράγοντας που συνετέλεσε στην υιοθέτηση του γκαζόν από την πλειοψηφία του κόσμου, ακούει στο όνομα Frederick Law Olmsted. Είναι ο άνθρωπος πίσω από το σχέδιο του Central Park της Νέας Υόρκης όπως και των προαστίων, όπου κάθε σπίτι είχε το δικό του κομμάτι όπου ήταν αφιερωμένο στο γκαζόν.
  • Ο τρίτος παράγοντας που έκανε το γκαζόν τόσο δημοφιλές στους Αμερικανούς, προέρχεται από το χώρο του αθλητισμού. Παιχνίδια όπως το golf, το ποδόσφαιρο και άλλα, τα οποία παίζονταν πάνω σε γκαζόν, άρχισαν να αποκτούν όλο και μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό από τη στιγμή που οι άνθρωποι εργάζονταν λιγότερο και αφιέρωναν περισσότερο χρόνο στην προσωπική τους διασκέδαση.
  • Ο τελευταίος και σημαντικότερος - σύμφωνα με πολλούς - παράγοντας που έκανε το γκαζόν γνωστό σε όλη την Αμερική, είναι ο Abraham Levitt. Ο άνθρωπος που έφτιαξε την πρώτη “γραμμή παραγωγής” σπιτιών, ένα σύστημα εύκολης σχετικά πρόσβασης σε σπίτια για όλους!

Και σε αυτή την περίπτωση, ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία του σχεδίου, ήταν η ύπαρξη ενός όμορφου, πράσινου χώρου με γκαζόν μπροστά από κάθε σπίτι.

Οι άνθρωποι είχαν αρχίσει να κουράζονται από το γκρίζο, μονότονο τοπίο της πόλης με συνέπεια να κάνουν ό,τι ήταν δυνατό ώστε να νιώσουν κοντά στη φύση.

Το γκαζόν είχε γίνει πλέον ο χρυσός κανόνας, σχεδόν για κάθε σπίτι!

To καλοσυντηρημένο γκαζόν έγινε συνώνυμο με το status ενός καλά οργανωμένου ιδιοκτήτη και η επένδυση σε αυτό ήταν κάτι παραπάνω από μια συμβολική κίνηση.

Πλέον το 80% των σπιτιών στην Αμερική & στην Ευρώπη έχουν γκαζόν!!

Φυσικό Γκαζόν ή Συνθετικός Χλοοτάπητας;

Πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία πως ένας κήπος με ένα καλά συντηρημένο γκαζόν, μας δίνει μία όμορφη αίσθηση ηρεμίας, χαλάρωσης & αισθητικής. Ένας υπέροχος χώρος αναψυχής για όλη την οικογένεια, ο οποίος μας κάνει να φαινόμαστε & να νιώθουμε καλά για τον εαυτό μας, είναι κάτι που όλοι το θέλουν.

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής:

Είναι καλύτερα να επιλέξουμε φυσικό ή τεχνητό γκαζόν;

Στη Homegrass έχουμε αναλύσει σε βάθος το παραπάνω ζήτημα.

Ας αναφέρουμε όμως ενδεικτικά κάποια στοιχεία:

  1. Η χρήση & η απόλαυση του κήπου μας για 12 μήνες το χρόνο, είναι κάτι που δύσκολα παραβλέπει κανείς, ειδικά σε μια χώρα με τις εξαιρετικές κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας.
  2. Οι ελάχιστες επιπτώσεις που έχει ο συνθετικός χλοοτάπητας προς το περιβάλλον είναι κάτι που μας αφορά όλους, αν αναλογιστούμε πως το 1/3 του δημοτικού νερού στην Αμερική ξοδεύεται για να ποτίζουμε το γκαζόν .
  3. Η ελάχιστη απαιτούμενη συντήρηση ώστε να μένει πάντα υγιές, είναι σίγουρα ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να λάβει υπόψη του όποιος σκέφτεται μια επένδυση σε γκαζόν. Φτάνει μόνο να αναφέρουμε πως οι Αμερικανοί ξοδεύουν τρία (3) δισεκατομμύρια!! εργατοώρες το έτος για να κουρέψουν ή να περιποιηθούν το γκαζόν του σπιτιού τους. Ένα πραγματικά τεράστιο νούμερο, αν αναλογιστεί κανείς πως χρειάστηκαν γύρω στις 100 εκατομμύρια εργατοώρες προκειμένου να γράψουμε τη Wikipedia!
  4. Το γκαζόν μπήκε στη ζωή των ανθρώπων με έναν έμμεσο θα έλεγε κανείς τρόπο. Παρόλα αυτά, κάνει τη ζωή μας καλύτερη, δίνοντας της χρώμα, ηρεμία & αισιοδοξία!

 

Σχετικά άρθρα:

Χλοοτάπητας συνθετικός τοποθέτηση 

Γκαζόν πλαστικό: επιλογή προϊόντων

Γκαζόν συνθετικό HomeGrass: η εταιρεία

Τι γκαζόν να βάλω στον κήπο μου;

Συνθετικός χλοοτάπητας: έργο στην Θεσσαλονίκη

Τάπητας γκαζόν εξωτερικού χώρου

Γκαζόν συντήρηση: ένας οδηγός

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας